2012. január 15., vasárnap

Olajos mézes

Kicsit visszatérünk a régi idők süteményeihez, mellőzünk mindenféle modern alapanyagot, mint a mascarpone, a tejszín, vagy a magas kakaótartalmú csokoládé.
Régi, internet korszak előtti recepteket veszünk elő, amelyeket munkahelyen, kollégiumban, vagy a faluban szereztünk még anno. Megkóstoltuk, megtetszett, majd lemásoltuk a recepteket - gondolom ez mindenkinek ismerős, aki már régóta süt.
Kipróbáltunk nagyon sok új receptet, amik finomak voltam, de valami miatt mindig visszatérünk ezekhez a békebeli édességekhez. Valószínűleg a megszokás hatalma...
Az olajos mézes anyukám régi munkahelyéről származik, egyik munkatársának a névnapján ízlett meg neki, azóta sütjük meg időről időre.

Íme a recept:

A mézes piskóta elkészítése:
6 tojás fehérjét 15 dkg cukorral felverjük, majd belekeverjük egyenként a tojások sárgáját, majd 3 evőkanál étolajat, 18 dkg olvasztott mézet, 1 kávéskanál szódaport, 22 dkg lisztet és 1 mokkás kanál fahéjat.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsiben megsütjük, majd ha kihűlt a tészta, ketté vágjuk.

Következő lépésként 5 tojásból sima piskótát sütünk (5 tojás fehérjét felverjük, majd hozzá keverünk 5 kanál cukrot és az 5 tojás fehérjét. Ezután jöhet bele 5 kanál liszt, fél csomag sütőpor). Ha kihűlt, a mézes piskótához hasonlóan ketté vágjuk.






Krém:
2 vaníliás pudingot megfőzünk 4 dl tejben. 1 margarint (25 dkg) 20 dkg cukorral habosra keverünk, majd kanalanként hozzá adjuk a kihűlt pudingot.
A krém negyedét külön tálba szedjük, és kakaót keverünk hozzá.
Amikor mindez elkészült, jöhet a sütemény összeállítása.

mézes lap - fehér krém - piskóta - barna krém - piskóta - fehér krém - mézes lap

A tetejére szitálhatunk egy kevés porcukrot.
Jó étvágyat hozzá!




1 megjegyzés: